Doğal Gaz Tesisatı
Doğal Gaz Tesisatı
HİZMETLERİMİZ
Doğal Gaz Tesisatı

Doğal gaz fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı, kokusuz, renksiz, havadan daha hafif, kolay yanabilen bir gaz karışımıdır. Yanma ürünleri açısından çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri en az düzeyde olan, taşıma kolaylığı ve verimlilik sağlayan bir enerji kaynağı olup, elektrik santrallerinde, gübre sanayiinde ve konutlarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Doğal gaz doy muş hidrokarbonların ilk ailesidir. Hidrokarbonların genel formülü cnh2n+2 olup, doğal gazın içerisinde yüzde olarak en çok kimyasal formülü ch4 ile gösterilen ve metan diye okunan bir gaz karışımıdır. Bu ise organik teoriye göre milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan artıklarından yeryüzü kabukları arasına gömülen ve zamanla basınç ve ısı etkisiyle kimyasal değişikliklere uğrayarak doğal gazı meydana getirmiştir. Genellikle doğal gaz sıra dağı yamaçlarında, petrol yataklarında, petrol ile birlikte veya serbest olarak rastlanabilir. Bugün dünyada üretilen doğal gazın yaklaşık %40 kadarı petrol ile aynı yataklarda %60 ise petrolün bulunmadığı yataklardan sağlanmaktadır.

Doğalgaz Sayaç Montajı: Metalden esnek bağlantı elemanları kullanılarak sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşumu mutlaka önlenmelidir. TS EN 331 standardına uygun gaz kesme vanası konulmalı ve olası bir tehlike halinde kullanıcının gaz kolay kesebilmesi için gaz kesme vanaların kolay ulaşılabilir yükseklikte (180-220 cm) monte edildiğine dikkat edilmelidir. Sayaçlar duvardan 2 cm boşluk bırakacak konsollar ile monte edilmelidir. Sayaçlar gaz dağıtım şirketlerinin çalışanlarının rahat okuyabilmeleri ve arızlara kolayca müdahale etmeleri için aydınlık, rutubetsiz, donmaya karşı korunan ve çok sıcak olmayan yerlere konulmalıdır.

Duvar ve Döşemeden Doğalgaz Borusu Geçirme: Duvar ve döşeme geçişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu borunun dışına boru kılıfının geçirilmesidir. Gaz borusu ve koruyucu kılıf borusunun mutlaka eş merkezli olması sağlanmalı ve kılıf borusunun iç çapı, gaz borusunun dış çapından en az 2 santim daha büyük olmalıdır. Koruyucu kılıf boru, bina dış duvarının içine yağmur vb. suları tam sızdırmaz olacak biçimde yerleştirilmelidir. Duvarın dış ve iç tarafından yaklaşık 1 santim, döşeme geçişlerinde ise üstte 2 santim, altta (tavan) 1 santim taşması sağlanmalıdır. Kılıf, geçtiği yere çimento harcı veya alçı ile sabitlenmeli, kullanılacak kılıf malzemesi duvar geçişlerinde sert plastik ya da çelik olmalı, döşeme-kat geçişlerindeyse sadece çelik kılıflar kullanılmalıdır.

 

Bina İçi Doğalgaz Tesisatının Bölümleri

Bir binaya verilen gazı tamamen güvenli şekilde kesebilmek veya bir daireye ait gazı kontrol edebilmek üzere bağlantı hattı başına konulan küresel tip gaz kesme elemanına ana kesme vanası denir.

Ana emniyet vanası ve regülatörden sonra gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar düşey veya yatay olarak çekilen boru hattına dağıtım borusu denir. Düşey olarak çekilen dağıtım borularına kolon borusu denir. Kolon hattı ile sayaç girişi arasında bulunan boruya sayaç bağlantı hattı denir. Sayaçtan en son ayırım(sorti) hattına kadar olan ana boruya tüketim hattı, tüketim hattından ayrılan ve cihaz bağlantı vanasına (sorti musluğu) kadar olan boruya ayrım hattı ve cihaz bağlantı vanasından cihaza kadar olan hatta cihaz bağlantı hattı denir.